zondag 12 mei 2013

FLORA


 


Dit artikel uit The Providence News van 5 sept 1923 gaat over

Flora May Spore (1878-1946), of liever Marian Spore Bush zoals ze na haar huwelijk heette, een medium dat in de annalen van het Spiritualisme zo'n kleine plaats heeft ingenomen dat ik nooit van haar had gehoord.
En in mijn geval wil dat wat zeggen.

Toch haalde ze de kranten, en is er een lange Wiki-entry aan haar gewijd.
We horen soms wat over Braziliaanse Spiritisten die in een mum van tijd vaak hele mooie schilderijen maken, onder invloed van kunstenaars - meestal Impressionisten - die al een eeuw dood zijn.

Met Flora, geboren in Michigan, was net zoiets aan de hand, blijkbaar. In de 20er jaren liet ze haar succesvolle tandartspraktijk voor wat die was en begon te schilderen.
Grote surrealistische doeken kwamen er tot stand, met felle kleuren en met dik opgebrachte verf. Niet dat ze ooit had getaald naar schilderen, maar toen eenmaal de geest over haar vaardig werd kreeg ze veel aandacht van kunstcritici die haar werk bewonderden.  

Zelf geloofde ze dat haar overleden moeder haar misschien in contact had gebracht met dode schilders. Flora liet haar ESP vermogens testen door een Dr. Walter Franklin Prince van de Boston Society for Psychical Research, die diep onder de indruk was van haar vreemde werkwijze en vast overtuigd van de echtheid van het fenomeen.. Intussen hing haar werk in de beste galleries van New York, en wonder boven wonder, illusionist Harry Houdini, de 'Scorch of Mediums', die de pest had aan Spiritualisme en geen medium heel liet, vond Flora's schilderijen indrukwekkend, en kwam daar ook openlijk voor uit.

Helaas is Flora's werk van de aardbodem verdwenen. Er is nog een enkel schilderij over, dat op internet te vinden is . Waar de rest is gebleven schijnt niemand te weten. Helaas....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten