zondag 12 mei 2013

GEEF HET VOLK MUZIEK !


uit:  TWO WORLDS 29 aug 1890

 
Hier spreekt een idealist, denken we nu.
Maar in zijn tijd had hij het misschien bij het rechte eind.

De schrijver vangt aan met een beschouwing over de waarde van muziek als middel om de armoede en criminaliteit te bestrijden, en hij spreekt zijn geloof uit dat dollars geïnvesteerd in bands en orkesten de staatsuitgaven aan armen enorm zouden beperken. Muziek zou mensen redden van de drank, en ze leren hun gevoelens te reguleren in plaats van ze te misbruiken.

Haweis, de schrijver, schetst ons het beeld van een achterbuurt, ergens in Amerika, waar het leven hard was en vuil, en mannen hun geld eerder naar de kroeg dan naar hun gezin brachten. Laten we naar zijn verhaal luisteren.

"Op een middag stond ik buiten een Schotse kroeg, en zag mannen bij de deur staan. Ze gingen er niet binnen. Wie naar buiten kwam bleef staan: een verwaarloosd meisje met een voddig kind in haar armen, een vrouw die haar man was gevolgd om het zaterdagse loon in de gaten te houden, mannen die langs slenterden, jongens die ophielden honden met stenen te gooien...en waarom? 

Een gedeukte cornet met een harp waarvan geen twee snaren zuiver waren, een harpist die wild probeerde de 'Last Rose of Summer' met twee snaren te spelen, maar steeds de verkeerde koos. Het weer was bitter koud, de mannen hadden hun handen in hun zakken, de meisjes bibberden, maar allen genoten troost. Dit was de beste muziek die ze konden krijgen en die scheen hen te kalmeren en te verfrissen." 

En dan verzucht de schrijver:

" Oh, kon ik deze mensen toch naar een winter paviljoen leiden of zelfs een koude tuin waar ze zouden hebben kunnen wandelen en een selectie wijsjes hebben kunnen horen, een ouverture, wat dan ook, van een gewone maar uitstekende Duitse band.  Wat zou dat hen goed gedaan hebben! Wat zouden ze ervan genieten! En stel je voor dat ze daar iedere zaterdag naar konden uitzien, voor een entree van 5 ct per persoon, dan zouden de mannen daar zijn met hun kinderen, en ze zouden minder uitgeven aan de hele familie dan ze nu aan zichzelf verpatsen op een dronken middag.  Ze zouden hun vrienden kunnen ontmoeten, wat bijpraten en een kop koffie drinken in de wintertuin, en ze zouden nuchter naar huis gaan, tevreden, herboren, omdat ze beweging en gezelschap hadden gehad, en het is waarschijnlijker dat ze vroeg naar bed zouden gaan dan laat dronken worden. Dit zou allemaal zoveel beter zijn dan zuipen in de kroeg."

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten