donderdag 21 maart 2013

DE PLAATS VAN DE HEL


Uit: The BANNER OF LIGHT  Jan 1892
 
In 'The Banner of Light' van januari 1892 vind ik bijgaand stuk, overgenomen uit de Chicago Tribune, hieronder vertaald, samengevat en van commentaar voorzien.

Banner of Light was een toonaangevend Spiritualistisch weekblad, opgericht in Boston door medium en auteur Emma Hardinghe Britten. Het blad bestond van 1857 tot 1894.

Als je die dichtbeschreven krantenformaat vellen papier ziet dan snapt geen mens meer hoe zo'n blad wekelijks volgeschreven en gezet werd, zonder computer. Zelfs met een computer zou het nog een hels karwei zijn. 

En nu we het toch over de hel hebben.... 

Een Anglicaan, Reverend C.A.A.Taylor heeft vastgesteld dat "de Hel een meer van vuur en zwavel is, dat zich precies 52 mijl (75 km) onder de aarde-op-zee-niveau bevindt, en een kubieke inhoud heeft van 542.900,000 vierkante mijl."

Da's heel wat, maar er moeten dan ook een hoop zielen in kunnen zwemmen. 

"Ik ben tot die conclusie gekomen", zegt hij, "na een pijnlijk precies onderzoek van massa's wetenschappelijke, filosofische en theologische literatuur, in bibliotheken in Parijs, Londen, New York en Boston, samen met een minutieus gepluis in de Heilige Schrift.
Ik baseer mijn geloof op de Schrift. In de eerste plaats spreekt Christus altijd over de hel als 'beneden' en nooit 'boven'. Daarbij wordt er in de Bijbel altijd over gesproken als een meer van vuur en zwavel, en als dat niet zo is, waarom zou de Bijbel dat dan zeggen? De Bijbel zegt dat toen Jezus drie dagen in de hel was, hij zijn ogen omhoog richtte. Hoe kon hij omhoog kijken als hij niet al beneden was?"

Moeten we hieruit concluderen dat de Reverend nooit de ogen opsloeg? Foei toch!

Dan wordt de goede man wetenschappelijk:

 "Ik kom tot mijn conclusies door de toenemende hitte als we afdalen in te schatten, en ik heb berekend dat bij 52 mijl de hitte precies genoeg is om elke bekende substantie te smelten. Hier begint het meer van vuur en zwavel, en dat zich door het hele binnenste uitstrekt. Ooit was het helemaal gevuld met een gesmolten massa, maar God heeft het in de harten van de mensen gelegd en heeft de mens tegengehouden om het grote einddoel binnen bereik te brengen.
Gehoorzaam aan Gods mandaat wordt het binnenste geleidelijk geleegd door oliebronnen, natuurlijke gasbellen en kolenmijnen. Daarnaast zijn het vulkanen die geleidelijk een plaats in gereedheid brengen voor de zondaars die volharden in ongehoorzaamheid tegen Gods wetten.

Het heilige boek zegt dat bij de komst van het Oordeel de aarde zich zal oprollen als een rol en met onblusbaar vuur zal branden. Dat betekent dat het binnenste van de aarde zo geleegd zal worden dat de aardkorst zal breken en de frictie veroorzaakt door het uit elkaar vallen van moleculen zo'n hitte zal veroorzaken dat de wereld verteerd zal worden en er alleen een meer van vuur zal overblijven. De goeden zullen ontsnappen, omdat ze naar de hemel worden geroepen."

Een hele troost. En dan als klap op de vuurpijl, wat we uit het bovenstaande al konden vermoeden:

"De Bijbel zegt dat de zon rond de aarde beweegt en zegt niet dat de aarde rond is. Daarom geloof ik dat de aarde plat is, of op z'n minst niet zo rond als wetenschappers geloven."

Amen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten