zondag 24 februari 2013

HASHEES


uit: TWO WORLDS 17 jan 1890

 

Fantastisch. Uit een tijd toen er nog geen coffeeshops waren en hasj nog een godengift was.
 
Een prachtige ervaring gewordt ons uit 1890.
Luister en huiver. 

"Mr. A.M. Fielding, de welbekende chemicus, heeft kort geleden zijn ervaringen onder de invloed van hashees verteld.
Hij rookte de hashees tot hij een diep gevoel van welbehagen onderging, en toen legde hij de pijp weg.
Na een paar minuten leek hij twee personen te worden; hij was zich bewust van zijn echte zelf die in de zitkamer rustte, en waarom hij daar was; zijn dubbel was in een uitgestrekt gebouw van goud en marmer, fantastisch schitterend en niet te beschrijven schoon.
Hij voelde een extreme dankbaarheid en geloofde dat hij in de hemel was.
Die dubbele persoonlijkheid verdween plotseling, maar kwam na een paar minuten weer terug.
Zijn echte zelf onderging ritmische spasmen door zijn hele lichaam; het dubbel was een fantastisch instrument dat geluiden van exquisiete zoetheid en perfecte ritmes produceerde.  Toen viel hij in slaap, en alles hield op. 

Bij een andere gelegenheid liepen slaap en waken door elkaar. Zijn dubbel leek eerst een zee te zijn, helder, en wiegend als de wind woei, en toen een continent. Weer rookte hij een dubbele dosis, en ging aan tafel zitten met een pen in z'n hand om de effecten op te schrijven. Deze keer verloor hij ieder gevoel van tijd.
Hij stond op om een deur te openen, en dat leek een miljoen jaar te duren.
Om een kwaaie hond gerust te stellen stond hij op en eindeloos veel tijd scheen verstreken bij zijn terugkomst.
Het concept van ruimte scheen zijn normale karakter behouden te hebben. Hij voelde een ongewone volheid van mentale impressies, genoeg om boeken te vullen en hij begreep helderziendheid, hypnose en alle andere dingen. Hij was niet één man, of twee, maar meer mensen die op dezelfde tijd in verschillende plaatsen waren, waar ze andere dingen deden.  Hij kon geen woord schrijven zonder zich naar het volgende te reppen, want zijn gedachten vloeiden met een enorme snelheid.
 
De weinige woorden die hij schreef betekenden niets.

Deze ervaring illustreert bewonderenswaardig goed de nauwe relatie tussen toestanden van echte krankzinnigheid en voorbijgaande toestanden die door psychische vergiften worden veroorzaakt."

 Nu, heren beleidsmakers, vertel me een verhaal van een alcoholist die zulke mooie dingen meemaakt, en misschien ga ik dan nog eens begrijpen waarom het een wordt bevorderd en het ander verboden.

Politici zouden hash moeten roken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten